L�rdag 25. Juni 2022 - 05:52  

Søk

Google

Artikkel- og forfatterSøk

Linker i nettsidene

Noen leder deg videre innenfor n-kh.no. De åpnes i det vinduet du er i. Siderammen og toppen beholdes dermed. (vil du lage nytt vindu: skift+museklikk)


Fremmede nettsteder du lenkes til, åpnes i nytt vindu, for å ikke fjerne vårt vindu.


Musepekeren aktiverer eventuell "forklarende boks".


Hensikt: informasjon lenkes sammen over Internett ved hjelp av hyperlenker, til ytterligere kunnskap og informasjon på verdensveven (World Wide Web).


FrØ-bladet i skjermversjon er utstyrt med samme redskapet.

Tilfeldig ord/uttrykk:
Stevnefall

Leta vera � m�ta i retten. Det var det bot for.

Se hele oversikten her.


adobe reader

Utskriftsvennlig format Tips en venn

Bakeriet i Buvik

Tips: Klikk p� evt. sm�bilder s� �pnes de i et nytt vindu.
Referanse: 82_6_401
Skrevet av Anne Marie Netland - 05.11.2007

 - Jeg startet med stort p�gangsmot. Sterk nordavind kunne Våre et problem, n�r bakerovnen skulle holdes p� rette temperaturen. Det hendte ogs� n�r det var stormflo at sj�en gikk innp� golvet, s� vi m�tte ha sj�st�vler p�. 

 

Knut Netland (f.1915) har fortalt f�lgende vedr. bakeriets historie:

 

Jeg gikk i bakerl�re hos bakermester Henrik Velde fra h�sten 1932. I 1935 tok jeg svennebrev. Domsmenn var da bakermestrene Eiler�s, B� og Sels�s.

 

Jeg var da 21 �r og hadde lyst � begynne med eget bakeri, og var rundt og s� p� flere nedlagte bakerier. S� fikk jeg greie p� at det var et nedlagt bakeri i Buvik i Avaldsnes. Det hadde tidligere tilh�rt Peder W. Hinderaker som ogs� drev landhandel og fiskefart�yer. Bakeriet sluttet i 1930. Det var et sj�hus med kai utenfor. Huset var i d�rlig forfatning, og bakerovnen som ble fyrt med ved, m�tte ha en st�rre reparasjon.

 

Jeg innredet forretning og begynte med ungdommelig p�gangsmot. N�r nordavinden var sterk, kunne det Våre et problem � f� den riktige temperaturen. Det hendte ogs� n�r det var riktig h�yvann at sj�en gikk oppover golvet, slik at vi m�tte ha sj�st�vler p�.

 

De f�rste m�nedene brukte jeg sykkel for � bringe ut varene, og noen ganger fikk jeg l�ne hest og kjerre. Siden kj�pte jeg en liten varebil, og da ble det jo lettere � f� varene ut, og jeg kunne jo f� kunder lenger borte fra. Flere forretninger tok br�d fra oss b�de i Avaldsnes- og Torvastad-omr�det, og jeg kj�rte ogs� rundt til privatkunder. Jeg leverte ogs� br�d til Vardeneset, og det skulle avsted med «R�gv�r» og siden med buss fra Haugesund. Det var ofte en kamp med tiden for � f� br�det ferdig til rett tid til b�t- eller bussavgang.

 

Foruten br�d og kaker hadde vi stor kavringproduksjon. Kavringen ble levert til fiskefl�ten, spesielt til Islandsfisket. Denne leveransen gikk gjennom Kyvik & Co.

 

Etter hvert ble det installert elektrisk ovn og maskiner av flere slag, og dermed ble jo alt mye lettere.

 

Den f�rste tiden hadde jeg mer tilfeldig hjelp, men s� begynte Henrik Lande fast hos meg. Han var av den trofaste sorten og en flink baker som ble i bakeriet til han gikk av med pensjon.

 

Tyskerne tok huset v�rt i krigen. Vi m�tte da flytte inn p� bakeriloftet. Tyskerne forlangte ogs� � f� bruke bakeriet til jul og andre h�ytider. De bakte helst kaker, og det var ingen mangel p� r�stoffer. En gang glemte de en hel ovn med formkaker som var oppbrent da vi kom etterp�.

 

Senere fikk jeg d�rlig hjerte, og det var ikke s� greit � drive videre. Jeg sluttet av etter 34 �r og solgte forretningen og utstyret til Hauge & Lindaas i 1970. Huset ble senere solgt.