Onsdag 29. Juni 2022 - 09:44 | ||||
SøkLinker i nettsidene Noen leder deg videre innenfor n-kh.no. De åpnes i det vinduet du er i. Siderammen og toppen beholdes dermed. (vil du lage nytt vindu: skift+museklikk) Fremmede nettsteder du lenkes til, åpnes i nytt vindu, for å ikke fjerne vårt vindu. Musepekeren aktiverer eventuell "forklarende boks". Hensikt: informasjon lenkes sammen over Internett ved hjelp av hyperlenker, til ytterligere kunnskap og informasjon på verdensveven (World Wide Web). FrØ-bladet i skjermversjon er utstyrt med samme redskapet. |
KarmøyfôrDet moderne jordbruket p� 1900-tallet tok i bruk kraftfôr og kunstgj�dsel for mer effektiv drift.
Peder Skeie (#94_5_201 begynte handel med landbruksvarer i 1931 i et stort sj�hus p�
Dalen.
Salg av fôr Produksjon, handel og milj� for firmaet p� Dalen er beskrevet i et hefte, som s�nnen Rasmus Skeie skrev i 1981. Vi blir i hefte kjent med den f�rste viktige hendingen, da det f�rste partiet med kraftfôr kom til det store sj�huset. Det var 50 tonn heil mais som kom fra Sandnes med M/k ”Emelie” i august m�ned samme �r. Heil mais ble brukt til h�ns, og maismj�l til ku og gris. Men i lengden ble dette ensidig fôring, fordi dyra trengte mer proteiner i kosten. B�ndene laget da selv blandinger med tilsetning av f.eks. kli, kokos- og jordn�ttmj�l. Men det var ogs� �nskelig med tilsetting av mineraler. Etter hvert �nsket imidlertid b�ndene � skaffe seg fôr som var blandet ferdig. Bare noen uker etter at Peder Skeie �pnet handelen var blandemaskin, sikt og magneter p� plass p� Dalen. Anlegget hadde f�tt de n�dvendige godkjenninger, og de f�rste blandingene kunne snart leveres under merkenavnet Karm�yfôr. Bak dette produktet var det omstendelige arbeidsoperasjoner, som er vel verd � bli kjent med.
Karm�yfôret I heftet blir det beskrevet hvordan det m�tte tilkalles godkjent kontroll�r hver gang det skulle lages en blanding p� 3 tonn. Etter endt arbeid ble maskineriet plombert til neste gang det skulle brukes. Ogs� sekkene ble plomberte, men n� av firmaets egne folk. Heldigvis forenklet Departementet etter en tid kontrollrutinene, selv om kravene til godkjenning ble strengere. Samtidig ble ogs� blandingsprosessene noe enklere. Men selve resepten for Karm�yfôr ble med tiden mer innfl�kt. Det var Statens Landbrukskjemiske Kontrollstasjon i Bergen som analyserte pr�vene. Det har vist seg at i kontrollomr�det fra Stavanger til M�re har kvaliteten p� Karm�yfôr v�rt sv�rt god, ja faktisk en av de mest stabile i kontrollomr�det. Som reklame for fôret ble det trykt hum�rfylte ”kalendervers” (#94_7_301). En viktig hending i firmaets historie var da det ble godkjent som engros-forhandler for kunstgj�dsel i 1954 og for kraftfôr i 1957. ”Skeien p� Dalen” har v�rt kjent over hele Haugalandet for fôrblandingene, og for � ha hatt en dyktig og stabil arbeidsstokk. I 1960 overtok Rasmus Skeie som disponent, da faren og grunnleggeren trakk seg tilbake som pensjonist. (Driften ble i 1990 overtatt av Vaksdal M�lle, som avsluttet driften i �r 2000.) /em |
|||
Webdesign av Ivar Stange | ivarstange /æt/ gmail /dot/ com | ||||
|